Mediació

La mediació és una forma de resoldre els conflictes a través del diàleg. Consisteix en la intervenció d’una persona neutral i imparcial que ajuda les parts en conflicte a millorar la seva comunicació, entendre el conflicte des de diferents punts de vista i negociar solucions que satisfacin els seus interessos. La mediació no busca repartir culpes o buscar qui s’ha equivocat sinó trobar solucions. La mediació permet que siguin les mateixes parts les que prenguin decisions que afectin a la seva vida i no es deleguin en terceres persones com jutges o àrbitres.

Cada cas és específic i la persona mediadora s’adaptarà a les teves necessitats específiques. La mediació sol començar amb una trobada individual amb cadascuna de les parts. Aquesta primera entrevista serveix al mediador per entendre el conflicte i dissenyar el procediment més adequat.

El següent pas és fer trobades -individuals i conjuntes- amb les parts. Explicat de manera esquemàtica, en primer lloc es dona la oportunitat perquè cada part expliqui el conflicte des del seu propi punt de vista i es desfacin els malentesos que poguessin haver sorgit.

En segon lloc, es treballa amb les parts en un procediment de solució de problemes per pensar en possibles solucions.

En tercer lloc s’ajuda a les parts a concretar aquestes solucions i se signa l’acord de mediació. Normalment la durada d’un procés de mediació és d’entre 3 i 8 sessions de 90 minuts. Tot i que en casos que requereixin una solució ràpida es pot concentrar tot el procediment de mediació en un o dos dies.

La mediació té nombrosos avantatges, sobretot si es compara amb la via judicial. Personalment, et recomanaria que acudissis a mediació si et sents identificat amb alguna d’aquestes característiques:

  • Quan és requereix discreció: La mediació és un procediment confidencial, tant pel que fa al contingut de les sessions com per la mateixa existència d’un procediment de mediació. Si necessites discreció, per exemple perquè no vols que el conflicte es faci públic o que la resta de treballadors se n’assabentin, la mediació és el procediment que et pot servir.

 

  • Quan la relació amb l’altra part és important: Un dels efectes que solem veure a mesura que avança un procediment de mediació és que es recupera la confiança que s’havia perdut en l’altra part. Això fa que acabada la mediació (fins i tot en casos en què no s’ha arribat a un acord), millori o es recuperi la bona relació entre les parts. Si creus que mantenir una relació amb un proveïdor, companya de feina, el pare/mare dels teus fills o soci és important, la mediació t’evitarà els trencaments que sovint experimentem en procediments judicials o quan deixem el conflicte sense tractar.

Cal tenir present que el conflicte també pot afectar a persones que no hi estan directament relacionades com fills, treballadors de l’empresa, família extensa…

  • Si tens pressa per resoldre el conflicte: La mediació és un mètode flexible i àgil que s’adapta a les teves necessitats. En qüestió d’hores es pot organitzar una primera trobada de mediació . Si és necessari, també es poden concentrar totes les sessions en un o dos dies de feina, de manera que es pugui avançar més ràpidament.

Segons dades europees, els conflictes a través de la mediació es poden resoldre en un temps 8 vegades menor que un procediment judicial.

  • Familiar
  • Herències
  • Laborals
  • Veïnals
  • Defectes de construcció
  • Desacords en la interpretació de contractes
  • Assegurances
  • Comercials
  • Hipotecaris

Sempre que vulguis. Si tens un conflicte pots acudir a mediació abans d’iniciar un judici o en qualsevol moment processal. També pots fer servir la mediació encara que el teu conflicte estigui en fase d’execució d’una sentència judicial.

Contacta’ns sense cap compromís.

Estic interessat en la mediació des del 2008 i des del 2012 treballo com a mediador professional. Des de llavors treballo per impulsar aquesta eina de diàleg. A Andorra he estat un dels promotors i director del postgrau en mediació a la universitat d’Andorra. També he treballat en l’equip de redacció de la Llei de Mediació. Actualment formo part de la Comissió de Mediació i del Registre de Mediadors (#1/2019).

Treballo com a mediador a Andorra, França, Espanya i en projectes europeus.

Descarrega’t el nostre tríptic!

QUÈ FEM?

Els serveis de Dialoga

A Dialoga oferim diferents serveis basats en la mediació i adaptats al 100% als nostres clients i col·laboradors. Descobreix a continuació en tot el que podem ajudar-te.

Els nostres clients

Entitats que confien en nosaltres

Contacte

Tens dubtes?
Contacta'ns!